Filmsterren, atleten zoals Crossfitters en Olympische zwemmers zoals Michael Phelps heb je er misschien al mee rond zien lopen: Opvallende rood-blauwe markeringen die nog het meeste doen denken aan een enorme zuigzoen. Die plekken zijn het gevolg van een Cupping behandeling, een eeuwenoude behandelwijze die zijn intrede naar de westerste wereld heeft gemaakt.

Cupping wordt al duizenden jaren uitgevoerd door verschillende bevolkingsgroepen wereldwijd. Het is onduidelijk wie nou echt de grondlegger is geweest van deze vorm van therapie. Tegenwoordig is de behandelmethode vooral erg populair in Aziatische landen, waar het van generatie op generatie wordt doorgegeven. In deze landen wordt de therapie veel ingezet bij een breed scala aan fysieke ongemakken, zoals spierpijn, verkoudheid en koorts.

De cups zijn meestal van glas of pastic, en worden door middel van een vacuüm aangebracht op de huid. Er zijn grofweg 2 manieren hoe de behandeling met Cupping uitgevoerd kan worden, namelijk statisch of dynamisch. Bij de statische vorm worden er meerdere cups op het lichaam (vaak binnen 1 spier regio) aangebracht. Deze blijven vervolgens voor een periode van 5-15 minuten zitten.
Bij de dynamische vorm wordt één cup vacuüm getrokken, waarna deze over de huid heen wordt geschoven. Afhankelijk van de regio op het lichaam duurt deze vorm vaak tussen de 5 en 10 minuten. De dynamische vorm kan ook worden gebruikt als massage techniek om het bindweefsel gemakkelijk los te kunnen maken en te versoepelen.

Na mijn eerste ervaring met Cupping zou je misschien niet persé denken dat ik direct overtuigd zou zijn.

 

De effecten van mijn eerste ervaring met Cupping
De effecten van mijn eerste ervaring met Cupping

Toch besloot ik me iets meer te gaan verdiepen in de werking van die cups en tijdens een privé training met Peter Schmit van IMAS trainingen kwamen er steeds meer effecten naar voren die een toegevoegde waarde konden zijn voor mijn werkwijze als fysiotherapeut.

Dit zijn de 5 grote voordelen van Cupping:

  1. Stimulatie van de parasympaticus (het systeem wat verantwoordelijk is voor lichamelijke en geestelijke onstspanning)
  2. Afvoer van toxines (afvalstoffen) in het bloed
  3. Vermindering van afvalstoffen in spieren, bindweefsel en de huid
  4. Vermindering van verklevingen en litteken weefsel (effectief voor chronische aandoeningen)
  5. Deactivatie van triggerpoints.

Hoewel de effecten van de behandeling er misschien niet plezierig uitzien, is het ondergaan van de behandeling helemaal niet onprettig.

Statische Cupping bij bovenrugklachten
Statische Cupping bij bovenrugklachten

Sterker nog, hoewel mijn partner er een klein beetje tegenop zag om mijn “proefpersoon” te zijn, was ze direct om toen we begonnen.

“Zo dat voelt chill!!”, was haar exacte reactie toen we begonnen met de Gliding Technieken op haar rug. (Dit is de techniek om het bindweefsel los te maken door met behulp van 1 cup over de huid te glijden. Het was in haar geval niet pijnlijk en voelde aan als een milde massage.

 

 

 

 

Om een lang verhaal kort te maken: Ik ben in ieder geval enthousiast over deze behandeltechniek. Ik ga deze technieken zeker integreren in mijn behandelmethoden en ben erg benieuwd naar de ervaringen van mijn patiënten.

Hopelijk heb je nu een beetje een idee waar al die vreemde plekken goed voor zijn 😉

Mocht je toch nog vragen of opmerkingen hebben laat ze dan achter onder dit artikel. Mocht je al ervaring hebben met cupping, laat het dan ook weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *