Zijn klachten als een zeurende pijn tussen de schouderbladen, rug,  armen en of nek bekend na een lange werkdag of werkweek? Zijn het klachten die meestal na het verlaten van kantoor in de loop van de avond wel weer wegtrekken of misschien is het een zeurende pijn die aanhoudt? Het kan zijn dat hier een connectie bestaat tussen je werkplek, de uren zitten en de klachten die je voelt. Waarschijnlijk loont het de moeite om je werkplek eens na te kijken. Is alles ergonomisch afgesteld? Wat is je houding tijdens je werkzaamheden?

Werken achter een computer heeft een slechte reputatie, en terecht. Het lokt bewegingen uit die ongunstige effecten hebben op de manier waarop je lichaam wordt belast. Het hoofd gaat naar voren, de nek krijgt een geforceerde knik, de schouders worden opgetrokken en komen vaak naar voren, de bovenrug zakt in en de onderrug volgt. Stuk voor stuk zijn deze “foutieve” bewegingen slecht voor je. Opgestapeld kunnen ze desastreus genoemd worden.

Mocht dit incidenteel gebeuren, kan het lichaam dit prima aan. Maar uren achter elkaar, meerdere dagen per week, jaren achter elkaar, is een ander verhaal. Bewegingspatronen sluipen erin en worden langzaam standaard onderdeel van je houding. Vroeg of laat horen hier klachten bij.

Zorg ervoor dat je bewust wordt van je eigen houding. Zitten met een rechte rug (op een goed afgestelde stoel), je computerscherm op ooghoogte, je knieën in een hoek van 90 graden en je voeten netjes op de grond. Verval niet in een “makkelijk” patroon maar ga er tegenin. Dit kan uitstekend gedaan worden door pauzes te nemen waarin je het patroon omdraait. Dus oefeningen waarin de nek recht wordt getrokken, de schouders naar achter gaan en de houding actief en rechtop gehouden wordt. Je kunt dit wat makkelijker maken voor jezelf door post-its op te hangen en er zijn speciale programma’s te downloaden die je helpen herinneren pauze te nemen.

Er zijn ook allerlei hulpmiddelen die kunnen helpen bij het zitten in een juiste houding zoals een voetenbankje voor mensen die niet met de voeten bij de vloer kunnen, een zitbal om ervoor te zorgen dat je rechtop blijft zitten en kussentjes voor in de rug, zodat de rug niet inzakt. Daarnaast is het zeker aan te raden om elk uur in ieder geval een minuut op te staan uit je stoel en een rondje te lopen.

Ondanks alle bovenstaande tips en richtlijnen komt het uiteindelijk aan op jezelf, je zal het zelf moeten doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *