90% van alle mensen die bij mij komen, hebben pijn. Pijn is vervelend en daarom is ook de # 1 hulpvraag: “Hoe kom ik van de pijn af?” Deze vraag is vaak moeilijk te beantwoorden en dat komt doordat pijn zo een complex begrip is.

Wij als fysiotherapeuten verklaren de pijn vaak vanuit de stoornissen of blokkades die wij in het lichaam zien. Dit model is meestal voldoende voor de patiënt om een verklaring te krijgen voor de pijn die hij of zij ervaart, maar vaak is die verklaring niet compleet.

NO-PAIN-NO-GAIN

Dit is wat Wikipedia* zegt over pijn:

Pijn is een sensorische en/of emotionele ervaring veroorzaakt door feitelijke of mogelijke weefselschade of die beschreven wordt in termen van weefselbeschadiging; ergens in het lichaam is een verwonding of dreigt er een te ontstaan. Soms ontstaat pijn echter ook zonder aanwijsbare lichamelijke oorzaak.”

Voor een meer inzichtelijke uitleg over pijn heb ik hier een filmpje van mijn collega’s bij Fysiotherapie PLUS**.

 

Ik wil zelf bij dit artikel, ingaan op de praktische kant van pijn.: Wat is oké om te voelen en wat niet?

Op deze manier kun je hopelijk een verschil maken tussen goede en slechte pijn, zodat je weet wat voor belasting acceptabel is voor jouw klacht.

We gaan even uit van een persoon met rugklachten. Na het onderzoek is besloten dat er door middel van een trainingschema kracht moet worden opgebouwd in de romp.

Tijdens de eerste oefening ervaart de patiënt wat pijn tijdens het bewegen.

Dit zijn de 2 praktische regels om je in dat geval aan te houden:

1: De VAS schaal

Hoeveel pijn ervaar je op een schaal van 1 tot 10? Op deze schaal is 1 géén pijn en een 10 staat voor extreme pijn. Ik laat mijn patiënten niet over een 6 gaan op deze schaal. Een andere praktische regel is dat je gezicht ontspannen moet kunnen blijven tijdens het uitvoeren van de oefening.

2: de 20- seconden regel

Direct na het uitvoeren van de oefening, vraag ik mijn patiënten om zich te ontspannen en zich te focussen op de ademhaling. Na 20- seconden vraag ik ze of ze, de pijn of de sensatie die ze tijdens de oefening voelden, nog steeds voelen? Mocht de sensatie binnen die 20 seconden zijn weggezakt, dan is de rug hoogstwaarschijnlijk oké met deze belasting.

Ervaar je een aanhoudende, sluimerende ná-pijn, dan is de oefening waarschijnlijk niet geschikt. Het kan zijn dat de oefening te snel, te vaak, of technisch niet correct is uitgevoerd. Het kan ook zijn dat in jouw fase van herstel, deze oefening nog iets te hoog gegrepen is.

Met deze 2 regels kun je een goede inschatting maken of een onprettige sensatie of “pijn” gezien kan worden als acceptabel of onacceptabel. Houd in gedachten dat bepaalde vormen van “pijn” soms nodig zijn om grenzen te kunnen verleggen.

Als je wel eens je stijve hamstrings hebt gerekt dan heb je nu direct een goed voorbeeld in je hoofd. 😉

Ik hoop dat dit je helpt op de weg naar herstel of tijdens het fit worden in het algemeen!

 

Bronnen:
* https://nl.wikipedia.org/wiki/Pijn
**http://www.fysiotherapieplus.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *