Heb jij last van rugklachten of ben je gevoelig voor rugklachten? Dan zijn dit misschien wel heel waardevolle stretches voor jou.

Is het je wel eens opgevallen dat als een kat opstaat, nadat hij heerlijk heeft liggen slapen, hij zich altijd eerst goed uitrekt? Dat een kat nooit direct wegloopt als hij wakker wordt? Als het je nooit is opgevallen moet je er maar eens op letten.

Wij, als mens, doen meestal het omgekeerde. Of de wekker gaat en je drukt een aantal keer op de snooze knop om tussen slaap en wakker zijn te blijven zweven, of je springt uit bed en gaat meteen aan de slag. Douchen, ontbijt maken of misschien wel direct hardlopen.

Dr Robert Oexman, de directeur van “The Sleep to Live Institute” geeft aan dat het eerste wat je zou moeten doen als je wakker wordt is je rug eens goed rekken. Volgens hem ontstaan de meeste rugklachten binnen 30 tot 60 minuten na het opstaan in de ochtend. De voornaamste reden zou zijn dat we direct vanuit een slaap-positie uit bed springen en de dag beginnen zonder onze rug even de kans te geven om bij te komen van de nacht.

De oplossing is simpel.

Geef jezelf tijd om wakker te worden en ja, druk een keer op de snooze knop. Maar in plaats van weer in slaap te vallen (iets waar ik persoonlijk altijd moeier van word dan wanneer ik direct uit bed stap) doe je een viertal korte stretchoefeningen om je rug klaar te stomen voor de dag. Dit hoeft niet meer tijd in beslag te nemen dan die 5 minuten snooze tijd, dus daar hoef je het niet voor te laten als snoozen als in je systeem zit. Wakker blijven kan een andere uitdaging zijn..

In de onderstaande video laat ik een flow van 4 verschillende oefeningen zien die iedereen in de ochtend zou moeten doen om goed aan de dag te kunnen beginnen.

 

Laat me in de comments hieronder weten of het je is gelukt om de oefeningen te doen zonder weer in slaap te vallen!? Ook ben ik benieuwd om te horen of je verschil voelt in je lijf gedurende de dag als je start met deze korte flow van stretch oefeningen.

7 thoughts on “De 4 beste stretches voordat je uit bed gaat

 1. Pieter Pfaff zegt:

  ik heb een jaar lang rugklachten gehad….met Physio en chiropracticus behandeling is het nagenoeg verdwenen!
  De oefeningen van Physio 101 wordt nu elke ochtend een verplichte ritueel voor mij!!!
  Bedankt Mark.

  1. Mark Chen zegt:

   Goed om te horen Pieter!

 2. Anne Kuijper zegt:

  Hoi Mark, 3 van de 4 oefeningen deed ik (sinds ruim een jaar geleden o.a.v. mijn fysio ) al elke ochtend. De 2e was ik vergeten dus die neem ik weer op in mijn routine, werkt prima! Voor mij was het ook heel belangrijk dat ik mijn stress probleem heb kunnen aanpakken. Want dat kan voor je rug een echte ‘killer’ zijn, en niet alleen voor je rug ;-0.

  1. Mark Chen zegt:

   Helemaal gelijk! Stress wordt vaak over het hoofd gezien maar is een enórm belangrijke component voor hardnekkige pijnklachten en spierspanning. Ik ben benieuwd hoe je dat hebt aangepakt!

 3. ineke zegt:

  Ik heb baat bij de oefeningen. Ik heb niet echt rugklachten, maar ik ben soepeler geworden. Ik maak de oefeningen elke dag , ook planken kan ik nu 160 tellen.
  Dank voor alle info.

  1. Mark Chen zegt:

   Graag gedaan :)

 4. Richelle zegt:

  Een paar van de oefeningen die ken ik al maar er zitten er nog een paar tussen die het proberen waard zijn. Die zal ik er voortaan bij gaan doen en dan kijken of het verschilt. Ik gebruik ook al een tijdje wat hulpmiddelen die ik bij hulpwinkel heb gekocht waar ik erg tevreden mee ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *