In de zomer van 2013 kocht ik mijn eerste paar Vibram FiveFingers. Geloof het of niet, behalve het feit dat ze er geweldig uitzien, zit er een denkwijze achter deze schoen. Een hele filosofie om precies te zijn. Van horen zeggen zijn “hordes” hardlopers de afgelopen jaren overgestapt op deze revolutionaire manier van rennen, en hebben de “Barefoot Running” way of life overgenomen.

VibramDe bedenker, Vitale Bramani, gaf een interessante wending aan de hardloop wereld toen hij een schoen op de markt bracht die haaks tegenover álle huidige hardloop schoenen stond. In plaats van een schoen met multi-lucht lagen in de schoen, gel demping en afwikkel verbeterend design kwam hij met een uiterst minimale schoen die maximale beweeglijkheid en draagcomfort gaf . Alsof je op blote voeten loopt.

Maar waarom? Zijn deze schoenen alleen op de markt vanwege comfort of zit er meer achter?  Het volgende stukje is overgenomen uit een Vibram introductieboekje.

De menselijke voet bestaat uit 52 botten, 66 gewrichten, 40 spieren en honderden zintuiglijke receptoren, pezen en banden. Een heel complex gedeelte van je lichaam! Sommigen van ons zijn zo afhankelijk van schoenen geworden, dat de voeten een groot mysterie zijn. Daarnaast is het ook jammer dat veel mensen denken dat er van nature iets “mis” is met hun voeten: te hoge of te lage voetholte, te breed, te smal, kromme tenen, lange tenen, etc. Het ontwerp van traditionele schoenen is erop gericht deze zogenaamde afwijkingen te verbergen om te compenseren. Daardoor is de ijzersterke architectuur van onze voeten onbekend, onbemind en uiteindelijk verzwakt. We denken dat onze voeten niet goed zijn en corrigerende schoenen nodig hebben om ze goed te laten functioneren. Vibram Five Fingers maakt gebruik van de natuurlijke vorm en functie van de voet en ondersteund deze.

Als Fysiotherapeut heb ik regelmatig te maken met voet/enkel problematiek. Functionele instabiliteit, peesproblematiek, doorgezakte voeten etc. Al die problemen zouden theoretisch gezien teruggedrongen kunnen worden door de voeten preventief of curatief aan te sterken door schoenen die de natuurlijke werking ondersteunen.

Voordat ik cliënten kon aanraden deze schoen te proberen tijdens training, hardlopen, wandelen of gewoon in en om het huis, moest er één ding gebeuren: Ik moest ze testen!

Er zijn een aantal dingen waarop ik de schoenen besloot te beoordelen. Hieronder staat een rijtje met de diverse factoren en hoe ik ze door de maanden heen heb ervaren.

Draagcomfort:

Dit is, zonder twijfel, het sterkste punt van de schoen. Direct bij het moment van aantrekken viel me op dat mijn voeten er blij mee waren. Als je er van houdt om op blote voeten te lopen zal deze schoen direct in de smaak vallen. Ik heb ze een aantal dagen “ingelopen” en er dus alledaagse dingen mee gedaan vóór het hardlopen (wandelen, frisbee, klussen in de tuin). Het voelt alsof je de hele dag geen schoenen aan hebt. Alleen wanneer ze nat worden zullen je voeten ook direct nat zijn en kun je dus koude/klamme voeten krijgen. Er zijn geloof ik typen schoenen die waterdicht zijn maar mijn schoenen waren dat duidelijk niet. Ook na 7 dagen non-stop dragen op een camping kan ik je vertellen dat behalve een wat muffe geur na zoveel dagen (ik heb normaal nooit last van zweetvoeten), ze ideaal blijven aanvoelen. Geen wrijving, geen blaren en geen vermoeidheid in de voeten. Iets wat ik met slippers bijvoorbeeld wél ervaar.

Hardlopen:

Ik heb dezelfde fout gemaakt als waarschijnlijk de meeste mensen doen. Koppig als ik ben heb ik de waarschuwingen in de wind geslagen (het boekje begeleidt je netjes op weg naar de eerste vijf km) en ben “gewoon” gaan lopen. Dit terwijl mijn lage rugklachten nog volop aanwezig waren. 3km ging lekker, 5km ook. Nergens last van. Mijn knieën moesten even wennen tijdens het lopen en behalve een beetje spierpijn in mijn kuiten en (jawel!) voetzool was de reactie van mijn lichaam minimaal. Toen ik de volgende dag heel enthousiast aan mijn tweede sessie begon kwam de man met de hamer snel daarna langs. De volgende ochtend kon ik mijn bed bijna niet uitkomen van de pijn in mijn lage rug.

Na twee weken niet lopen, besloot ik het weer op te pakken maar dit keer volgens de regels van het boekje. Rekoefeningen, ondersteunende kracht oefeningen en een gedoseerd schema.

Daarnaast ging ik langs bij een ervaren loper om mijn looptechniek wat aan te passen. De hiellanding die er bij mij al een tijdje inzit valt namelijk niet aan te raden bij deze schoen. Door een voorvoetlanding kun je namelijk zelf de demping aanbrengen die je normaal uit je schoen haalt.

Met deze “opbouw volgens de regels” heb ik de toen een aantal maanden met regelmaat op de schoenen gelopen en opgebouwd naar een stabiele 4-6 km, zonder enige problemen.

Binnentraining:

Behalve hardlopen, was mijn uitgangsgedachte natuurlijk een ondersteunende schoen om de voet sterker te maken, ook wanneer hardlopen niet de hoofdvorm van bewegen zou zijn. Dus nam ik de schoenen mee naar de fitness voor wanneer ik mijn cardio en krachtoefeningen deed. Squats, deadlifts, sprongoefeningen, allerlei oefeningen die ik normaal met behulp van een sterk ondersteunende schoen deed, moest ik het nu doen met, eigenlijk, alleen mijn eigen voet als ondersteuning.

En dat is te merken.

Oefeningen zoals op een kniebuiging op één been, die me normaal nul moeite zouden kosten, moesten nu met veel focus en correctie uitgevoerd worden. Ook bij mijn deadlifts voelde ik voor de verandering, behalve mijn hamstrings, ook mijn voeten en schenen hard werken. Soms zo hard dat het gewicht iets lager ingesteld moest worden. Dit bleek alleen tijdelijk, want na de eerste weken gewenning pakte ik mijn oude gewichten en stabiliteitsoefeningen zonder moeite weer op. Verbazingwekkend hoe snel je aansturingsysteem zich kan aanpassen.

Na een kleine 5 maanden trainen op de Vibram Five Fingers, kan ik een aardige conclusie trekken: De schoen doet wat hij moet doen. Mijn voeten zijn vrij snel gewend geraakt aan de geringe ondersteuning en ik draag ze graag en frequent. Wél zijn er momenten, bij zowel binnen als buiten training, dat ik behoefte heb aan wat extra ondersteuning. Zoals een volleyballer af en toe een knie brace draagt tijdens een wedstrijd.

Als je een manier zoekt om je voeten te versterken of je wil van die steunzool af, ben ik er van overtuigd dat dit een “stap” in de goede richting is. Mijn advies is om de instructies uit het boekje nauwkeurig te volgen, ze zijn er niet voor niets en neem er de tijd voor! Als je deze schoen en de denkwijze erachter serieus neemt, zal hij je belonen met een compleet nieuwe vorm van bewegen en je sterkere voeten geven.

En mocht je ze er nog steeds zo raar uit vinden zien, kijk dan eens naar je eigen voeten en vraag je af, zijn deze schoenen niet juist normaal?

Ben je op zoek naar meer informatie over de Vibram FiveFinger schoenen, kijk dan op voor meer informatie en inspiratie op www.fivefingers.nl

Dit artikel heb ik origineel geschreven in 2013 op mijn voormalige blog. Ik heb hem opnieuw geplaats op physio101.com ter verdieping op de video die ik van de week heb gemaakt. Heb je de video nog niet gezien? Klik hier om direct naar het filmpje te gaan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *