Wij Fysio’s denken graag dat we immuun zijn voor blessures vanwege onze achtergrond. Nu kan ik zeggen dat ik de afgelopen jaren vrijwel zonder enige problemen door het leven ben gegaan. Een actief leven ook, ik hou er immers van om aan allerlei soorten sporten te doen.

IMG-20160728-WA0009
Zelf op de behandelbank met forse electrostimulatie op mijn rug

Maar een aantal weken terug was ik “de pineut”. Ik maakte een technische fout tijdens het trainen waarbij ik het gewicht en de oefening onderschatte en tegelijkertijd -en misschien wel belangrijker- mezelf overschatte.

Het gevolg was dat ik de volgende dag amper uit bed kon komen. Mijn onderrug en dan voornamelijk helemaal onderaan, waar het staartbeen een gewricht vormt met het bekken, was niet blij met me.

Ik kon mijn rug niet opstrekken of draaien zonder een pijnscheut van een 8, op een schaal van 1 tot 10. En soms, als ik een stap had gezet zonder mijn buikspieren aan te spannen, schoot er een pijnscheut door mijn onderstel waardoor ik bevroren vast bleef staan en mijn adem me ontsnapte.

Shit.

“Ik kan dit niet hebben”, dacht ik. “Ik moet werken in de praktijk, ik heb ingeplande personal training sessies en ik wil zélf sporten”.

Daarna besefte ik dat dit hoogstwaarschijnlijk door iedereens hoofd schiet wanneer je te maken krijgt met een blessure. Het komt nooit uit.  Het enige wat ik echt moest: “Ik moest herstellen”.

Gelukkig heb ik een voordeel: Ik wist precies wat ik moest doen om zo snel mogelijk weer functioneel en pijnvrij te worden en érgens zit er een positieve kant aan dit verhaal.

Het gaf me de mogelijkheid om een keer vanaf jouw kant te kijken naar het oplossen van een probleem. In de aankomende weken leg ik uit wat ik heb gedaan om van deze klacht te kunnen herstellen.

Zoals je ziet heb ik een aantal dingen dikgedrukt. Dit is niet voor niets. Het begin van herstel komt met het besef en de bevestiging over het feit dat je gáát herstellen. Het wegnemen van zorgen over je klacht en wéten dat het goed gaat komen.

Uiteraard gaat dit niet zomaar, je hebt bewijzen nodig voordat je je geloofsovertuiging voor je kunt gaan gebruiken.

Dit zijn de allereerste stappen die ik nam om de ernst van mijn klacht te bepalen:

Is er iets kapot?

De waarheid is: meestal vóel je het meteen als er iets kapot gaat mocht je iets breken of scheuren. Vaak zijn er ook karakteristieke kenmerken die gepaard gaan met schade, zoals geluiden (scheurend, knappend), gewaarwordingen (misselijkheid) en uiterlijke kenmerken (zwelling, verkleuring)

Bij rugklachten zijn er 2 dingen essentieel:

  1. Is er sprake van uitstralende pijn?
  2. Kan ik bewegingen écht niet maken?

Wanneer er schade is aan belangrijke structuren zoals zenuwen of tussenwervelschijven, gaat dat vaak gepaard met bepaalde klachten. Bij de rug zijn dat vaak uitstralingsklachten naar het bekken, de heupen of zelfs tot onder de knieën. Soms zijn het niet alleen pijnklachten maar is ook de controle over bepaalde spieren verminderd. Dit zijn slechte tekenen..

Gelukkig had ik ze niet.

Het komt ook voor dat sommige bewegingen volledig blokkeren. Dit komt vaak door een beschermingsmechanisme van het lichaam om mogelijk beschadigde delen niet verder te beschadigen. Je kunt dit testen door alle bewegingen van de rug RUSTIG te testen, (bij voorkeur op ruglig) met gebruik van de 2 gouden pijnregels.

Bij mij waren vrijwel alle bewegingen pijnlijk, maar naar mate ik meer bewoog liet mijn lichaam meer beweging toe zónder dat de pijn toenam. Zodra ik stopte met bewegen trok de pijn weer weg.
Dit waren goede tekenen die me tot de volgende conclusie brachten:

Er was geen schade aan mijn tussenwervelschijven of zenuwen.

Dus.

Mijn lichaam kan dit repareren.

Het enige wat me te doen stond was het creëren van de  ideale voorwaarden voor mijn herstel.

Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen mocht je te maken krijgen met acute rugklachten om zelf aan je herstel te werken. Technieken die ik nu ook de aankomende tijd zelf toe zal passen. Er zijn makkelijke en moeilijke oefeningen, dus er is altijd een oefening die bij jouw situatie past. Kijk de aankomende weken met me mee wat ik heb gedaan om van deze acute klachten te herstellen.

Is er bij jouw sprake van uitstralende pijn of kun je een beweging echt niet maken, neem dan contact op met een medisch specialist om je klachten te laten beoordelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *