Een patiënt stelde mij van de week een terechte vraag: “Werkt rekken nou wel of niet? Ik lees zoveel verschillende verhalen op het internet en ik weet niet wat ik moet geloven”.

Ik hou ervan wanneer mensen zich zelf verdiepen in gezondheid en fitness. Het getuigt van een pro-actieve aanpak en dit leidt tot intelligente discussies.

Wat het lastig maakt is het door de bomen het bos niet meer kunnen zien – fenomeenAllereerst is het belangrijk om te begrijpen, dat de wereld van fitness en gezondheid geen exacte wetenschap is. Het is niet gebaseerd op standaard variabelen en exact te voorspellen waardes. Er zijn enorm veel onvoorspelbare factoren die meespelen naast het feit dat élk mens verschillend is. 

De wetenschap achter fitness en gezondheid is contant in ontwikkeling. De manier hoe een hernia vandaag de dag geopereerd wordt, ten opzichte van 10 jaar geleden, is onvergelijkbaar. Tien jaar geleden werd je opengesneden over de lengte van de wervelkolom, hedendaags gaat alles via 2 kleine kijkgaatjes waar mini instrumenten doorheen gaan. Terwijl we toendertijd toch écht dachten dat dát de beste manier was.

Precies hetzelfde geldt voor voeding. Elk jaar komen er nieuwe dieet boeken uit die de waarheid hebben gevonden. Koolhydraten zijn tegenwoordig zo ongeveer de duivel voor iedereen die gewicht wil verliezen en gezond wil zijn, maar was vet niet juist de boosdoener één of twee jaar geleden?

Als je op het internet op zoek gaat naar de waarheid zal je altijd 2 kanten van de medaille vinden. Sterker nog, hoe dieper je graaft, hoe meer verwarrende en tegenstrijdige informatie je tegenkomt.

Hoe weet je of je informatie kunt vertrouwen?

Zorg er allereerst voor dat je kijkt naar de bron van de informatie. Heel simpel gezegd is een stuk over de oorzaak achter alzheimer, geschreven door een neurochirurg met 15 jaar klinische ervaring (en eventuele publicaties), hoogstwaarschijnlijk betrouwbaarder dan de eindpresentatie van een middelbare scholier. Dit klinkt misschien overdreven, maar kijk voor de grap eens naar artikelen die via social media gedeeld worden via bronnen zoals Buzzfeed (of wikipedia) . Op Buzzfeed kan letterlijk iedereen informatie plaatsen zonder dat de bron daarvan gecontroleerd hoeft te zijn. Zolang mensen het leuk of interessant vinden, kunnen ze erover schrijven.

Leer te kijken naar de bron van informatie en schroom niet om daadwerkelijk even de achtergrond van de auteur te Googlen.  Auteurs met waardige titels zijn vaak niet te bescheiden om deze titels bij het artikel te vernoemen en anders vind je dat wel online als je de persoon in kwestie opzoekt.

Wetenschappelijk onderzoek

Voor elk onderwerp wat je kunt bedenken is tegenwoordig wel wetenschappelijk onderzoek te vinden. Als je wil weten of er grondig en betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar een bepaald onderwerp, zul je zelf iets verder moeten kijken dan de eerste pagina op Google.

In databases zoals Pubmed kun je gemakkelijk zelf gepubliceerde artikelen vinden. (Dit is wel een Engelse website met internationale artikelen.) Je moet alleen wel een beetje handig zijn in het lezen van deze studies. Niet elk gepubliceerde wetenschappelijk onderzoek is namelijk betrouwbaar. Er zijn een aantal variabelen (grootte van de doelgroep, met/zonder controlegroep, aantal en diversiteit van de onderzochte personen, ervaring van de onderzoekers) die bepalen of een studie waarde heeft of niet.

Vindt iemand die het al heeft gedaan

Als het je net als bij mijn patient gaat om vragen betreffende een praktische zaak zoals rekken, sterker worden of afslanken, zoek dan iemand die daar geruime tijd ervaring mee heeft en ook de nodige resultaten heeft geproduceerd (denk aan eigen- /werkervaring, veel tevreden klanten).

Zoek dus een yoga instructeur/trice die dat been in haar nek kan leggen. Vindt die krachttrainer die 100kg kan bankdrukken. Praat met die voedingsdeskundige met een slank lichaam. Zodra je iemand vindt die hééft gedaan wat jij wil gaan doen bestaat er een grote kans dat je aan het goede adres bent. Deze persoon kan jou dan mogelijk helpen om hetzelfde te bereiken.

Klinkt makkelijk toch? Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn.

Uiteindelijk is er niet altijd een harde waarheid te krijgen aangezien de technieken, onderzoeken en ideeën contstant veranderen. Maar deze richtlijnen moeten je zeker in de juiste richting duwen tijdens je zoektocht. Veel succes, en vergeet vooral niet zelf te ervaren!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *