Last van stijve kuiten, spierpijn of rugklachten? Vaak knap je dan van een sportmassage redelijk op. Omdat wekelijks naar de masseur niet voor iedereen is weggelegd behandelen we vandaag een methode waarbij je zelf aan de slag kunt! Dit doe je met behulp van een foamrol. Een tool die niet meer weg te denken is in de sport en zijn intrede doet voor gebruik ook bij niet-sporters. Maar wat is een foamrol nou precies en wat kun je ermee?

 

1. Wat is een foamrol?

“De foamrol is een cilindervormige rol die gebruikt wordt voor zelfmassage. Ook wel ‘self-myofascial release’ genoemd. Ze zijn er in allerlei verschillende vormen, kleuren en hardheden. De meest populaire zijn zo’n 30 centimeter lang en hebben een doorsnede van zo’n 20 centimeter. Aardig handzaam dus. Ze worden gebruikt om spieren te ontspannen, doorbloeding te verbeteren, herstel te bevorderen en meer beweeglijkheid aan te brengen in spieren en gewrichten.”

2. Bij wat voor klachten helpt het?

“Vooral bij spierklachten waar je al lang last van hebt, is de foamrol enorm waardevol. Je kunt hierbij denken aan strakke kuiten of bovenbenen. Die zien we vooral bij mensen die veel hardlopen of wielrennen. Daarnaast kan hij heel goed ingezet worden voor diverse rekoefeningen. Zeker voor de (boven)rug. Houdingsproblemen die op kantoor ontstaan, kun je uitstekend te lijf gaan met de foamrol. Bij acute klachten, bijvoorbeeld een spierscheur, mag je de foamrol niet gebruiken.”

3. Waar moet je op letten als je een foamrol koopt?

“Ga voor een handzame versie. Voor de meeste oefeningen is een rol van 90 centimeter lang helemaal niet nodig. Als je voor een kleinere variant kiest, kun je hem nog eens meenemen als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. En hij neemt natuurlijk niet zoveel ruimte in thuis. Verder is de hardheid belangrijk. Er hoort een schuimrubberen laag om de rol heen te zitten die wat indrukbaar is. Per foamrol kan de indrukbaarheid verschillen. Als je zelf wel eens een massage hebt gehad, dan weet je misschien van jezelf hoeveel druk je kunt hebben. Houd hier rekening mee wanneer je een rol uitkiest, want het is wel belangrijk dat je kunt ontspannen tijdens het gebruik.”

4. Hoe voelt een massage met de foamrol?

“Als je wel eens een diepe weefselmassage hebt ondergaan, dan weet je dat dit pijn doet. Met de foamrol probeer je hetzelfde effect te krijgen, dus je zult zeker wat pijn ervaren. Dit mag ook. De hoeveelheid pijn verschilt overigens wel sterk per persoon.

Probeer in gedachten te houden dat ‘gezonde’ spieren geen pijn doen als je erop drukt. Wanneer een spierregio pijnlijk is, zijn er waarschijnlijk een hoop spanningspunten (triggerpoints) aanwezig in het weefsel. Die regio’s zijn dan vaak ook erg dankbaar om werk op te verrichten. Even doorbijten dus.

Verder kan het helpen om in je achterhoofd te houden dat het een ‘goede’ pijn is. De pijn hoort vrijwel direct weg te zijn wanneer je de druk eraf haalt.”

Dit artikel is origineel geschreven voor www.gezondheidsnet.nl. Mark beantwoordt op gezondheidsnet vragen van lezers op het gebied van fysiotherapie. Wil je het originele artikel lezen, klik dan hier.

One thought on “Maak kennis met de foamroller!

  1. Geert zegt:

    Nice! Ik gebruik ‘m inmiddels :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *