Ben je zelf een sporter dan heb je vast al eens kennis gemaakt met de gekleurde flexibele tape aangebracht op je eigen lichaam of bij andere sporters. Ben je geen sporter dan heb je het mogelijk weleens gezien. Denk maar eens aan de olympische spelen of misschien bij iemand in je omgeving. Zelfs op festivals zie je mensen met de zogenaamde medical tape. Geloof me, als je erop gaat letten zie je het ineens overal. Feit is dat medical taping steeds vaker wordt toegepast, ook buiten de sportwereld. Het is een fantastische tool en ik zal je uitleggen waarom.

Het ontstaan van medical taping

Medical tape komt van origine uit Japan. De grondlegger hiervan is de Japanner Kenzo Kase.  Een van de fundamentele gedachte waarop het hele concept is ontwikkeld is dat beweging en spieractiviteit nodig zijn om lichamelijke problemen op te lossen.

Met die gedachte als uitgangspunt is hij gaan experimenteren met tapen in de jaren ’70. Zijn idee was om tape te gebruiken om spieren en gewrichten te kunnen ondersteunen zonder daarbij de bewegingsvrijheid in te perken. Echter was er in die tijd alleen maar dikke, stugge tape verkrijgbaar en dit had niet het gewenste effect. Hij had tape nodig die sterke gelijkenissen heeft met de menselijke huid. Het moest elastische tape zijn die mee kon rekken en kon krimpen om zo optimaal de lichamelijke functies te kunnen ondersteunen. Op die manier kon de tape de gekwetste spieren en gewrichten ondersteunen zonder de bewegingsvrijheid van het lichaam en de huid te beperken. En dat is precies de tape die vervolgens is ontwikkeld. De term die de tape vaak meekrijgt is Kinesiology, wat staat voor “bewegingsleer”.

 Wat is medical taping?

Medical taping is de verzamelnaam voor het tapen met de voor velen karakteristieke, fel gekleurde, elastische tape. Het grote uitgangspunt van medical taping is het activeren van de spieren in plaats van het fixeren van de spieren met behoud van de volledige functionaliteit. De tape ondersteunt de spieren zonder verlies van beweging.

De tape die wordt gebruikt heeft dezelfde rekbaarheid als de huid, is erg dun en plakt goed. Het is daarbij ventilerend, huidvriendelijk, vochtbestendig, latex vrij en de lijm die wordt gebruikt is anti-allergisch (hypoallergeen). Om ervoor te zorgen dat de tape goed blijft zitten is het belangrijk om de tape op een droge, vetvrije, onbehaarde huid aan te brengen.  Wanneer je de tape na een aantal dagen weer van de huid wilt verwijderen is het verstandig om de tape even nat te maken.

Afhankelijk van de tape techniek, de kwaliteit van de tape en jouw huidtype kan de tape ongeveer 4 tot 10 dagen blijven zitten. Je kunt, afhankelijk van de klacht waar de tape voor wordt gebruikt, alles gewoon blijven doen. Je kunt gewoon onder de douche. Je zou zelfs kunnen gaan zwemmen met de tape. Doordat de tape ademend is en vocht reguleert, zal je geen weke plekken onder de tape ontwikkelen. De huid onder de tape droogt gewoon goed op.

De regel is meestal wel dat intensief gebruik van de spieren waar de tape op is aangebracht de duur dat de tape goed blijft zitten verkort.

 Wat voor resultaten kun je behalen met behulp van Medical Taping?

 De tape wordt gebruik voor het verhelpen van een heel aantal verschillende klachten zoals:
– Het verminderen van zwellingen
– Het verminderen van littekenweefsel
– Het verminderen van pijn
– Het verbeteren van spiersamentrekking
– Verbeteren genezing door stimuleren van spieren

Indirect kan het gebruik van Kinesiology tape ook:
– Spieren activeren en ondersteunen
– Spieren deactiveren
– Helpen bij houding correctie

Voorheen werd de tape vooral gebruikt in de sportwereld. Tegenwoordig zie je dat de tape ook steeds meer in de reguliere fysiotherapie wordt gebruikt omdat de resultaten zo goed zijn.

Kan je zelf ook tape aanleggen?

Medical taping zou je ook zelf kunnen toepassen afhankelijk van de soort klacht, de plek op je lichaam en de bijbehorende techniek. Sommige technieken zijn nou eenmaal moeilijker dan anderen. Heb je last van een heel complexe klacht dan is het misschien verstandiger om de tape door een fysiotherapeut aan te laten leggen voor het beste resultaat. Maar er zijn absoluut simpele technieken die je zelf kunt aanleggen om je spieren te kunnen ondersteunen. Je kunt bij een iets complexere tape techniek ook een therapeut vragen om het een keer voor te doen zodat je het de volgende keer zelf kunt proberen, of vraag je partner om je te helpen.

Op het moment dat je de tape zelf hebt aangelegd en je merkt dat je klachten verergeren of de tape zit te strak waardoor je er andere klachten, pijn of een negatieve verandering in je houding van krijgt is het dringende advies om de tape te verwijderen. Probeer de techniek opnieuw of maak een afspraak met een therapeut voor advies.

Wat voor soorten tape zijn er?

Medical taping wordt inmiddels al heel wat jaren toegepast en er zijn ook meerdere fabrikanten die de tape produceren. Er zijn een aantal spelers waar je tussen kunt kiezen op basis van de doelen die je wilt behalen en de hoeveelheid ervaring je die hebt met tapen.

Officiele merken:
Curetape – Curetape is de marktleider als het gaat om het produceren van hoogwaardige Kinesiology tape. De kwaliteit van deze tape zie je terug in de rekbaarheid, plaknaarheid en vochtbestendigheid. De kosten variëren van EUR 9 tot EUR 15,00 per rol. Absoluut een goede keuze!

Rocktape – Rocktape is heel stevige kinesiology tape. Hij heeft wel dezelfde functies als de huid, maar doordat het een stevigere variant is, is hij uitermate geschikt voor het gebruik in de fitness en Crossfit wereld. De tape is bestand tegen veel dezelfde herhalende bewegingen en zweet. Rocktape zelf claimt dat hun tape meer stretch bevat, steviger is en dat hij beter plakt dan andere merken. Deze tape is de duurste van alle soorten op de markt. Hij kost tussen de EUR 18,00 en EUR 20,00 per rol.

Overige merken:
Nova tape: Deze tape ben ik zelf toevallig bij de Action tegengekomen voor EUR 1 ,00 per rol. Dat komt neer op 15 tot 20 keer meer tape voor dezelfde prijs dan wanneer je kiest voor een officieel merk. Dat moest ik natuurlijk gaan uitproberen. En het zou gek zijn als er geen kwaliteitsverschillen te vinden zouden zijn. Die zijn er ook. Maar is dat erg? De tape is iets dunner en de plakbaarheid lijkt iets minder dan bijvoorbeeld bij Curetape, maar dit verschilt ook weer van persoon tot persoon. Als je dit merk zou gebruiken is de voorbereiding essentieel. Je dient de huid haarvrij en heel goed schoon te maken alvorens je tot tapen overgaat. Daarnaast is het belangrijk om de tape goed af te strijken tijdens het plakken. Verder doen de resultaten, volgens de feedback die ik van mijn patiënten krijg, niet onder voor resultaten behaald met de Curetape, die ik voorheen altijd heb gebruikt. Dus qua prijs – kwaliteitverhouding zou ik het wel weten. Een nadeel is dat als je last hebt van een vette huid de tape snel los kan laten. De tape is dus wel iets minder betrouwbaar dan de officiële merken, maar het is een kwestie van uitproberen  om te kijken hoe de tape het op jouw huid doet.

Kinesio Pre-cut tape: Soms kom ik bij winkels zoals de Kruidvat wel eens pre-cut tape tegen. Dit zijn voorgeknipte stukken tape die je meteen kunt gebruiken voor het desbetreffende lichaamsdeel. Dit kan heel handig zijn als je geen achterliggende kennis hebt over hoe je de tape moet voorbereiden. Daarnaast wordt de techniek ook op het pakje uitgelegd. Het is absoluut een duurdere optie dan wanneer je een rol koopt, maar het is wel makkelijk. Nadeel van de pre-cut is dat het een eenmalig pakket is. Dus als het mislukt dan heb je pech. Zeker als je voor het eerst kennis maakt met tapen kan het best een uitdaging zijn. Het je dan een rol in huis, dan kun je opnieuw beginnen als het de eerste keer niet helemaal goed gaat of als je bijvoorbeeld teveel of te weinig spanning op de tape hebt gezet. Daarnaast is elk lichaam anders en kan pre-cut tape nooit exact op maat zijn. De kans dat je alsnog moet bijknippen (of dat het te kort is) is aanwezig. Pre-cut tape is ook online verkrijgbaar voor EUR5,00 – EUR 10,00 in verschillende webshops. De prijs verschilt per lichaamsdeel.

 


(Let op: Het gebruik van de informatie of materialen verkregen via Physio101 is volledig op eigen risico. Het is de verantwoordelijkheid van iedere gebruiker om ervoor te zorgen dat de informatie, materialen en producten die beschikbaar worden gesteld via Physio101 voldoen aan de diens persoonlijke vereisten / behoeften. In het geval van bestaande of langdurige specifieke klachten adviseren wij eerst een medisch professional te raadplegen. )

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *