Er is een belangrijk verschil tussen postuur en structuur. We zeggen graag “borst naar voren, schouders naar achteren!” en “rechtop zitten!” Maar kan dit wel?

Wat is postuur?

Postuur staat voor houding en als we die term opbreken in stukjes kun je beter zien wat er precies gebeurt in het lichaam wanneer we een houding proberen aan te nemen: We gebruiken ons zenuwstelsel om de hoeveelheid spanning of kracht in je spieren te bepalen om een bepaalde verandering in een de positie van een gewricht te creeëren. Als we het voorbeeld van “borst vooruit, schouders naar achteren” nemen, betekent dat, dat we de spieren tussen onze schouderbladen willen aansturen om extra spanning (of kracht) te leveren zodat we ze verder naar elkaar toe kunnen bewegen. Dit geeft automatisch een opening van de borstkas. (Probeer dit maar eens!)

Hier zit een essentieel knelpunt. Letterlijk.

Het is namelijk zo dat de nummer 1 kwaliteit van spieren is om zich aan te passen aan de situatie waar ze in worden gebracht.
Worden ze zwaar belast? Dan worden ze sterker.
Worden ze vaak onder rek gezet? Dan worden ze rekbaarder.
Worden ze onbenut? Dan worden ze zwakker.
Worden ze verkort? Dan worden ze stijf en verkrampt.

Om even een beeld te schetsen: Heb je je arm wel eens in een mitella gehad? Probeer, na een dag met je arm in een mitella, die arm eens te strekken. Dat zal niet zo lekker gaan..  De spieren die verantwoordelijk zijn voor het buigen van je arm zijn gedurende die dag verkort geweest. Dat is voor de spier een positie waarbij hij werkelijk niks hoeft te doen. Elke spier heeft de eigenschap zich aan te passen aan een (nieuwe) situatie en ervoor te zorgen dat het vasthouden van die positie zo makkelijk mogelijk is. Een arm in een mitella doet dit door de verkorte spieren verkort te houden. Je spier past zich dus aan aan die nieuwe vereiste spanning en lengte. Op het moment dat je je arm dan wil strekken, voelt je spier verkrampt en stijf aan.

Misschien zie je waar ik heen wil. Hoe beweeg jij gedurende de dag?

Zit je het grootste gedeelte van de dag achter een computer ? Voorover gebogen met je schouders tot aan je oren of je hoofd naar voren richting je computerscherm?

Sta je veel?  Hangend in één heup alsof je op de bus staat te wachten?

Analyseer jezelf eens en vraag je af hoe jij je lichaam programmeert. Want door uren, weken, maanden en jaren, worden repeterende houdingen die je aanneemt, de vorm die je lichaam gewend is.

Postuur wordt structuur.

Als je eenmaal te maken hebt met structurele veranderingen in het lichaam, dan heeft het aanpassen van je postuur geen zin meer. Je kunt het proberen, maar zodra je je aandacht verliest, “val” je terug in de nieuwe, nu “normale” houding.

En dan is er werk aan de winkel. Verwacht in die gevallen ook niet dat je met een oefeningetje per dag je situatie om kunt keren. Je zult jezelf moeten herprogrammeren naar de houding die je bent verloren. Hier is training en structurele verandering voor nodig.

Herken je jezelf in dit verhaal en ben je bereid om er iets aan te doen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, claim de gratis foamrol gids en ik neem je vervolgens mee in de wereld van de 3x R methode en de manieren om spierspanning aan te pakken en je houding te corrigeren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *