Ik heb aan het begin van mijn carrière meer dan 5 jaar in een grote sportschool gewerkt. Januari is elk jaar weer de tijd van de goede voornemens en wij zagen elke keer hetzelfde ritueel:

In januari was de sportschool PACKED. Geen apparaten vrij, de geur van vers zweet hing in de lucht en er waren genoeg zweetdruppels op de vloer voor een extra rondje met de dweil. Tientallen mensen met goede nieuwe voornemens gingen er keihard tegenaan en kwamen dan ook meerdere keren per week terug. Na de eerste maand was er zo’n 50% over. Na de tweede maand was dit nog maar zo’n 30%.

Je voelt hem al aankomen…

Zo’n 5% – 25% krijgt het maar voor elkaar om zijn of haar nieuwe gewoontes door te zetten. De meeste daarvan hadden een trainer. 

Als jij bij deze kleine minderheid wilt behoren, is het belangrijk om goed na te denken over je aanpak. Het beste wat je kunt doen is investeren in een trainer. Wanneer je een bekwame trainer inzet en je er gezonde gewoontes voor terugkrijgt is dat de investering altijd waard. De investering is uiteindelijk in je eigen gezondheid en niet in de trainer, die is er alleen om je te helpen dit te bereiken. 

Wil je het tóch liever zelf aanpakken, zorg dan dat je een aanvalsplan hebt. Pak het slim aan.

Doe het SMART

SMART is een afkorting voor het vormen van doelstellingen en de afzonderlijke letters betekenen het volgende:

S staat voor Specifiek – “Ik wil afvallen, ik wil me wat beter voelen, ik wil fitter zijn” zijn geen specifieke doelstellingen.

Als je doel is om gewicht te verliezen, koppel daar dan een aantal kilogrammen aan, laat je vetpercentage meten of laat in ieder geval je BMI berekenen (hoewel dit geen betrouwbare methode is, naar mijn mening). Wil je fitter worden, kies dan een activiteit waar je beter in wilt zijn. Kies bijvoorbeeld een aantal kilometers wat je wilt kunnen hardlopen of fietsen.

M staat voor Meetbaar – Als we het gewicht als voorbeeld nemen, hebben we zojuist bepaald om er kilogrammen of vet% aan te koppelen. Dit kan gemeten worden door een (Bio-impendatie)weegschaal of door een huidplooi meting te laten doen.

Voor conditie-doelstellingen zijn ook metingen die je kunt laten doen. Je kunt bijvoorbeeld je maximale zuurstofopname laten berekenen (vo2max meting – deze meting laat je zien hoe goed je lichaam de ingeademde zuurstof om kan zetten in energie.) en soms zijn er zelf automatisch ingestelde programma’s op cardio apparatuur die je conditie voor je berekenen.

A staat voor Aantrekkelijk – Laat jezelf geen doelen opleggen door de media of door (vaak goedbedoelende) familieleden of vrienden. Een doel moet aantrekkelijk zijn voor jou als persoon want de haalbaarheid staat in directe verhouding met je motivatie en of de mogelijkheid om je doel te behalen.

R staat voor Realistisch – Je kunt geen 10kg verliezen in 2 weken. In ieder geval niet op een gezonde en blijvende manier. Zorg er dus voor dat je doelstelling haalbaar is en maak liever kleine stapjes die je kunt bijstellen, dan grote stappen die enorm veel tijd kosten en die niet in een gewoon dagelijks leven vol te houden zijn. Als we het hebben over realistisch gewichtsverlies bijvoorbeeld, dan is 0,5 tot 1Kg per week een haalbaar doel.

T staat voor Tijdsgebonden – Zodra je doelen goed geformuleerd zijn, wil je ze koppelen aan een bepaald tijdsbestek. Dit zorgt ervoor dat je een duidelijk eindpunt hebt om terug te kijken op je resultaten en vanaf daar je doelen bij te stellen. Gehaalde doelen mogen afgestreept worden en veranderd worden naar nieuwe doelstellingen (vergeet ook zeker je schouderklopje niet!) en niet gehaalde doelen moeten kritisch geanalyseerd worden. Ligt het aan je training, je voeding of aan je inzet?

Mijn ervaring is dat doelen die tussen de 4-6 weken liggen, het beste werken qua haalbaarheid. Je bent uiteraard vrij om de doelen zo lang en kort te maken als je zelf wilt.

Wat zijn jouw doelstelling(en) voor dit jaar? Vertel het me in een comment hieronder! Een goede voorbereiding is het halve werk 😉

PS.

Om je als afsluiter nog een concreet voorbeeld te geven zal ik een paar van mijn doelen met je delen voor het huidige jaar:

  • Ik kan de planche uitvoeren voor >15 seconden binnen 4 maanden
  • Ik kan mijzelf optrekken met één arm voor minimaal één herhaling binnen 8 weken
  • Ik kan de “downward facing dog” uitvoeren in correcte techniek binnen 10 weken

(Zoals je ziet zijn mijn doelstellingen veel meer technisch gericht zijn dan op gewicht of conditie. Daar ligt mijn uitdaging op dit moment vooral. Ik zal hier later een keer meer over vertellen.)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *