Voor veel sporters is het een bekend fenomeen: je zit midden in een heerlijk hardlooprondje en je flow wordt abrupt onderbroken door kramp in je hamstring of tijdens een pittige beklimming op je wielrenfiets schiet er ineens kramp in je kuit. Andere fanatiekelingen hebben juist na het sporten kramp. Of ze schieten er ’s nachts van wakker. Maar hoe ontstaat die kramp nou precies en wat doet het met de spier? En is er iets wat je kunt doen om het te voorkomen?

Spierkrampen ontstaan wanneer spiervezels spontaan samentrekken en elkaar niet meer vanzelf loslaten. Over deze samentrekking heb je vaak geen controle. Kramp is veelvoorkomend en vrijwel altijd onschuldig. Toch kan het bij steeds terugkerende kramp zo zijn dat er een onderliggende oorzaak is. Soms is het dus slim om even een arts te raadplegen, want er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.”

Spierkramp kun je overal krijgen. Wel is het zo dat plekken die minder doorbloed zijn, in de regel wat vaker verkrampen dan goed doorbloede lichaamsdelen. Denk hierbij aan de handen en voeten. Ook in spiergroepen die zwaar belast worden, zal eerder kramp optreden. De kuiten zijn hier een goed voorbeeld van.

Bij het ontstaan van spierkramp kunnen verschillende factoren een rol spelen. Vaak is het echter terug te leiden naar het milieu van de spier. In de meeste gevallen is er een tekort aan goede stoffen of juist een overschot aan slechte stoffen. In een normale situatie trekken spieren zich samen en ontspannen zich daarna weer. Hiervoor zijn bepaalde stoffen nodig, zoals magnesium, kalium en calcium. Bij een tekort aan deze stoffen wordt het proces van aanspannen en ontspannen verstoord.

Wat kun je zelf doen om spierkramp te voorkomen

Spierkramp 100 procent voorkomen, is voor zover bekend niet mogelijk. Wel kun je de kans op kramp minimaliseren:

Do’s:

 • Het lichaam goed hydrateren; altijd voldoende drinken dus!
 • Gezond en gevarieerd eten. Bij een tekort aan mineralen kun je eventueel een multivitamine
 • Zorg voor een goede warming-up voor een veeleisende (sport)activiteit.

Don’ts:

 • Alcohol drinken.
 • Overmatig cafeïne gebruiken.
 • Onvoldoende slapen.
 • Ononderbroken herhaaldelijke bewegingen uitvoeren.

Let ook op bij het gebruik van bepaalde medicijnen. Sommige middelen – zoals plastabletten en cholesterolverlagers – kunnen ook kramp opwekken.

Wat te doen als je tijdens het sporten last krijgt van kramp?

Het rekken van een verkrampte spier is de effectiefste manier om kramp op te heffen. Zorg wel dat je op een rustige manier rek aanbrengt op de verkrampte spier. Wanneer een spier moeilijk te rekken valt, kan je rustig opgebouwde druk op de spier aanbrengen. Als je de druk of rek even vasthoudt, zal de spier zich ontspannen. Probeer daarna ook direct wat te drinken, voor het geval dat uitdroging de achterliggende oorzaak was.

Dit artikel is origineel geschreven voor www.gezondheidsnet.nl. Mark beantwoordt op gezondheidsnet vragen van lezers op het gebied van fysiotherapie. Wil je het originele artikel lezen, klik dan hier.

3 thoughts on “Spierkramp

 1. Cath zegt:

  Graag wil ik weten welke cholesterolverlagers ik het beste kan gebruiken, zonder of met minder kans op spierkramp. Ik gebruik nu Atorvastatine, maar kan in de bijsluiter niets over spierkrampen vinden. Wel wordt spierpijn genoemd, maar dat vind ik niet hetzelfde. Na een stevige roeitraining heb ik vaak ’s nachts last van spierkramp aan de binnenkant van mijn dijen. Door spreidstand kan ik een tegenbeweging forceren waardoor het weer wegtrekt, maar het is moeilijker dan bv kramp in de kuit. Ik drink voldoende water en eet veel fruit.
  Bedankt alvast voor het antwoord.

 2. sikis izle zegt:

  Your blog is a success, very complete. Ahhh when passion is there, everything is :-)

 3. Mark Chen zegt:

  Cath, ik zou je graag willen helpen maar ik ben niet de juiste persoon om advies te geven over je cholesterol medicatie.
  Het lijkt me verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Die heeft daar meer verstand van en die heeft ook direct je gehele gezondheidsdossier tot zijn beschikking,

  Wat ik me afvraag, is of het niet een technisch probleem kan zijn? Klem je bijvoorbeeld erg met je benen? Het is, als het medicatie gerelateerd is, namelijk apart dat het zich altijd op één plaats uit!

  Hebben de andere roeiers hier ook last van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *