Mijn patiënt moet lachen nadat hij een aantal keer diep adem heeft gehaald. “Ik heb het hier zwaarder dan bij mijn personal trainer en als jij het voordoet lijkt het alsof het niks voorstelt!” zegt hij.

Ik heb hem zojuist een sessie Corrective Exercise gegeven, waarbij ik hem kennis heb laten maken met de blokkeringen die in zijn lichaam zitten. Die bewegingen hoeven niet groot, zwaar of complex te zijn. Het zit hem juist vaak in de eenvoud en precisie waardoor ze zo moeilijk zijn.

Hoewel zijn uitspraak bedoeld was als een grapje (met een flinke kern van waarheid weliswaar..), zette het mij aan het denken:

“Waarom is het toch dat zoveel mensen die bij mij komen, al eens eerder voor dezelfde klachten bij een fysiotherapeut zijn geweest en de behandeling toen niet heeft gewerkt?”

Het eerste deel van het antwoord vond ik terug in de vragen die ik stelde in mijn anamnese en de antwoorden die ik daarop kreeg.

Ik: “Wat heb je toen voor therapie gekregen?”
Patiënt: Massage, en een paar oefeningen.

Een.paar.oefeningen.. hmm

Ik: “Wat houdt dat precies in?”
Patient: 20 keer zo met m’n arm draaien, dan m’n arm deze kant op en dan heen en weer schuiven over de tafel *

Ik: “Wanneer deed je deze oefeningen?” 
Patient: Ik deed mijn oefeningen regelmatig even tussen-de-werkzaamheden-door want dat was dan kostte het me zo min mogelijk tijd*.

*Uiteraard bagitaliseer ik hier enorm, dit dient ook alleen als voorbeeld en niet als doel andere therapeuten of patiënten op hun handelen te beoordelen.

Wat je moet weten:

  • Oefeningen doen om van je klachten af te komen bestaat niet. Als je te maken heb met zwakte, instabilteit, stijfheid of een andere disbalans, dan train je. Het trainen van je lichaam is geen tijdelijk proces maar een deel van je leven wat altijd onderhouden dient te worden.
  • Een paar minuten tussendoor oefenen of bewegen is uiteraard prima, maar dit is niet voldoende om ingebakken patronen te doorbreken en zal dus geen lange termijn resultaten opleveren.
  • Als fit en sterk worden makkelijk zou zijn, zou iedereen 8 sec doen over de 100 meter sprint en dan zou iedereen er uitzien als een fitness model.
  • Je lichaam is zo sterk dat het vaak WEKEN, MAANDEN of soms JAREN duurt voordat serieuze klachten zich openbaren. Het omkeren van dat proces kost tijd en moeite.

De gedachte dat je het soms maanden of jarenlange proces van bijvoorbeeld een verkeerde houding kunt goedmaken met een minuutje oefenen per dag gedurende de tijd dat je onder behandeling bent bij de fysiotherapeut is onjuist en misleidend.

Wat ik zie gebeuren bij veel patiënten is de volgende vicieuze cirkel: Vanuit het “niets” krijg je te maken met serieuze lichamelijke klachten. Je stapt naar een fysiotherapeut en wordt voor een aantal weken behandeld.  Zodra je bent uitbehandeld, wat betekent dat je klachten (hopelijk) zijn verholpen, pak je je normale leven weer op en vervalt ook de behoefte om de oefeningen te blijven doen. Je bent immers uitbehandeld en blij dat je klachten zijn verdwenen. Je hoopt dat deze klachten nooit meer terug zullen komen. Langzaam val je terug in je normale patroon. Een patroon die mogelijk deels de oorzaak is van je klacht zonder dat je je dit realiseert. Je bent onbewust weer bezig om de klacht opnieuw op te bouwen. Uiteindelijk beland je binnen afzienbare tijd opnieuw bij de fysiotherapeut.. Bij de ene persoon duurt dit een aantal weken, bij de andere jaren.

Maar feit blijft: het is een onrealistische gedachte dat je klachten weg zullen blijven en je daar niks voor hoeft te doen nadat de behandeling bij de fysiotherapeut is afgerond.

Je kunt het een beetje vergelijken als denken dat naar een personal trainer gaan je zal helpen met afvallen. Dat is niet het geval helaas. Was het maar zo simpel..

Als je te maken hebt met een opgebouwde zwakte, stijfheid of disbalans, dan zal er werk voor nodig zijn om dit om te draaien. De personal trainer of de fysiotherapeut zijn er alleen om je te begeleiden, te adviseren en te motiveren. Je bent zelf verantwoordelijk voor het werk dat gedaan moet worden. Dit werk houdt niet op nadat je bent uitbehandeld. (Anders zitten de kilo’s er zo weer aan.)

De zorg voor je lichaam dien je te integreren in je lifestyle. Als je niet bereid bent om energie, tijd en moeite te steken in het verzorgen van je lichaam dan is het belangrijk om te accepteren dat deze (terugkerende) klachten een deel van je leven zullen zijn.

Ik schijf dit niet om je te demotiveren. Maar ik ben een voorstander van duidelijkheid. Ik denk dat het belangrijk is dat iemand eens heel duidelijk een spiegel voor houdt zodat je als patient realiseert dat het herstel van je klachten niet alleen afhankelijk is van het werk van de therapeut maar ook voor een heel groot deel van je eigen inzet.

Stop met HOPEN dat je klachten niet meer terug zullen komen en ga aan het werk om zwaktes, instabiliteit of een andere disbalans aan te pakken met gerichte training. Dan weet je zeker dat je voor altijd afscheid hebt genomen van je klachten. Stap uit de vicieuze cirkel!

 

Laat me weten wat jij van dit artikel vindt. Laat hieronder een comment achter. Heb jij zelf te maken met terugkerende klachten en kun je erachter komen wat hier de oorzaak van is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *