Als mens bewegen we in 3 vlakken. Frontaal (naar voren en naar achteren), sagitaal (naar links en naar rechts) en transversaal (draaiende bewegingen). Het overgrote deel van onze bewegingen tegenwoordig vind plaats in 2 van deze namelijk frontaal en sagitaal. Het transversale vlak wordt vaak vergeten.. Het is dan ook geen toeval dat een groot aantal van de acute lage rugklachten tijdens draai-bewegingen ontstaan, al dan niet gekoppeld met een buiging of strekking. Denk bijvoorbeeld aan het onhandig tillen van een zware doos of boodschappen uit de auto.

Image result for planes of movement

Vaak zijn er twee problemen die een tijd lang gekweekt zijn onder de oppervlakte:

  1. Een tekort aan beweging in het transversale. Dit betekent dat je geen volledige draaiing kan maken.
  2. Een tekort aan coördinatie om de rug aan te sturen tijdens het draaien

Zodra dat het geval is, worden krachten ongunstig opgevangen en verdeeld over de verschillende wervels. Het “door de rug gaan” kan hier een gevolg van zijn.

Draai test/ rekoefening voor de onderrug

Probeer de onderstaande 2 testen eens om te zien of jij wat tekort komt in de beweeglijkheid van je wervelkolom. Gebruik vervolgens de oefening van de test om eventuele tekortkoming aan bewegelijkheid te trainen om ervoor te zorgen dat je een volledig draaiing kunt maken.

Let op: het is niet de bedoeling om door eventuele (hevige) pijn heen te duwen. Houdt de pijnregels altijd in je achterhoofd! Probeer door goed op je ademhaling te letten met elke ademhaling iets dieper in de twist te komen in plaats van met je armen de oefening te forceren.

Ik zie vaak bij mijn patiënten terug dat als ze dit dagelijks 3 – 5 minuten oefenen, ze binnen een maand weer op een niveau zitten waarbij ze volledig kunnen draaien!

Test 1: Lage rug twist

Test 2: Thoracale twist

Hoever kom jij? Laat me weten of het je lukt de beweeglijkheid te herstellen. Doe dit door een opmerking onder dit artikel achter te laten.

One thought on “Wat te doen bij Lage Rugklachten #3: Rotatie

  1. Marijke Hillegonda Wilgenhof zegt:

    Beste Mark
    Nog bedankt voor de peanut en voor deze oefeningen voor de rug. Na mijn borstamputatie mocht ik niet aan de wond rekken, dus 1 arm achter het hoofd lukt nog niet, de andere wel. Bij de peanut had ik ook moeite om me met mijn armen voort te duwen, maar mijn benen zijn wel sterk.De eerste dagen had ik heel veel last van mijn rug en was heel stijf. In het ziekenhuis bed heb ik al de benen van links naar rechts en andersom gebracht. Nu moet ik oefenen om mijn rechterarm weer omhoog te krijgen, alle andere kanten op gaat goed. groetjes Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *