Iedereen heeft triggerpoints in zijn of haar lichaam. Dit komt omdat het onmogelijk is om volledig in balans te bewegen. Maar wat zijn triggerpoints nou precies en hoe ontstaan ze? Michiel Akkerman heeft in een heel sprekende animatie uitgelegd wat deze zogenaamde triggerpoints precies zijn, hoe ze ontstaan en hoe je ze kunt verhelpen.

Actieve en latente triggerpoints

Er wordt er een verschil gemaakt tussen actieve en latente triggerpoints.

Een latente triggerpoint is een spierknoop in een spier zonder dat die direct pijnklachten geeft. Deze spierknoop kan wel stijfheid veroorzaken, wat druk geven bij de aanspanning van de spier of gevoelig zijn als je er specifiek op drukt. Ook kan er sprake zijn van krachtverlies in de spier waar deze triggerpoint zich bevindt.

Een actieve triggerpoint geeft, naast de bovenstaande klachten, direct pijnklachten in het gebied van de triggerpoint, dus in de desbetreffende spier. In sommige gevallen kan de actieve triggerpoint ook uitstralende pijnklachten veroorzaken in omringende gebieden. Zo kan een actieve triggerpoint in de nek de boosdoener zijn van vage hoofdpijnen waarbij de pijn dus niet in het hoofd ontstaat maar komt vanuit de pijnlijke spier in de nek. Ook zijn prikkelingen in de spier of een doof gevoel geen uitzonderingen als er een of meerdere actieve triggerpoints in de spier zitten.

Wat kun je eraan doen?

Met behulp van zelf massage kun je de triggerpoints in je lichaam aanpakken. Dit kun je doen met bijvoorbeeld de foamrol of de lacrosse bal. Heb je nog niet eerder kennis gemaakt met de foamrol, klik dan hier om gratis de Foamrol Gids te kunnen downloaden. Je kunt dan direct aan de slag met de 6 meest waardevolle technieken om triggerpoints op te sporen met het gebruik van de foamrol.

De lacrosse bal is een harde rubberen bal die daadwerkelijk nog bij de sport lacrosse wordt gebuikt. Met deze bal kun op de plek van de triggerpoint de spier masseren om de afvalstoffen van de triggerpoint af te voeren, de doorbloeding te stimuleren en zo de triggerpoint op te lossen.

Let wel op dat als je een triggerpoint hebt die al een geruime tijd in de spier zit je de massage meerdere keren moet herhalen om de triggerpoint daadwerkelijk op te kunnen lossen. Herhaal de massage dan dagelijks. Limiteer de druk op de triggerpoint tot maximaal 30 – 90 seconden per keer. En als de plek erg beurs aanvoelt na een aantal dagen masseren, geef het dan 1 of 2 dagen rust alvorens je de massage herhaalt.

Wanneer mag je NIET masseren?

– Acute Trauma’s (verstuikingen/ (sub)luxaties = het uit de kom schieten van een gewricht)
– Spierscheuren
– Botbreuken / kneuzingen

 


(Let op: Het gebruik van de informatie of materialen verkregen via Physio101 is volledig op eigen risico. Het is de verantwoordelijkheid van iedere gebruiker om ervoor te zorgen dat de informatie, materialen en producten die beschikbaar worden gesteld via Physio101 voldoen aan de diens persoonlijke vereisten / behoeften. In het geval van bestaande of langdurige specifieke klachten adviseren wij eerst een medisch professional te raadplegen. )

2 thoughts on “Wat zijn triggerpoints?

  1. m.schrurs zegt:

    Wilt u me s.v.p. een uitgebreide link sturen om de technieken van de foamrol te kunnen downloaden? Ik kan deze alleen online openen en dus niet bevestigen via de mail.
    Alvast bedankt.

  2. Mark Chen zegt:

    Goedemiddag M Schrurs, ik heb u zojuist een mail gestuurd met een nieuwe link naar De Foamrol Gids. Ik hoop dat het nu wel lukt om de gids te downloaden. Zo niet, stuur me dan even een mail terug. Veel succes met oefenen! Mvg, Mark Chen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *