Oké, we kunnen mensen niet in hokjes plaatsen.

We zijn immers allemaal anders en bewegen ook anders. Maar de waarheid is dat mensen voornamelijk in 3 richtingen bewegen, namelijk de volgende:

rug pijn hulp stap 1, bepaal welk type je bent
rug pijn hulp stap 1, bepaal welk type je bent

Ik zal het niet te technisch maken. De vlakken betekenen betekenen het volgende:

Sagitaal (Blauw) : Voor/achterwaarts bewegen, zoals voorover buigen om iets op te pakken
Frontaal (Rood) : Zijwaartse bewegingen, zoals wanneer we onze handen opsteken om naar iemand te zwaaien
Transversaal (Groen): Draai bewegingen, zoals wanneer we reiken om een deur open te maken.

Het overgrote deel van onze bewegingen, vindt plaats in het zogenaamde sagitale vlak. Of vaak, eigenlijk om preciezer te zijn…

…het overgrote deel van onze niet-bewegingen. 

Een slechte houding plaatst 40% meer druk op de wervelkolom

Feit: Een slechte houding plaatst 40% meer druk op de wervelkolom

Als we veel in dezelfde richtingen bewegen, past het lichaam zich daaraan aan. In de praktijk zien we dat dit vaak resulteert in 2 verschillende types, namelijk het extensie-type en het flexie-type.

Type I: Extensie-type

extensie type

Zoals je in de foto kunt zien, zijn er een aantal dingen die opvallen bij deze types.

Niet iedereen heeft alle kenmerken, maar ze werken elkaar wel in de hand. Daardoor worden ze vaak samen gezien. Hoe meer kenmerken je hebt, hoe meer je neigt naar dit patroon.

De kenmerken zijn:

 • Een vergrote holling in de onderrug
 • Het uitzetten van de ribbenkast
 • Het bekken kantelt voorover (Het “water” loopt aan de “voorkant” uit de schaal.)
 • De knieën zijn volledig gestrekt

Extensie types krijgen vaak te maken met compressie klachten, oftewel klachten die gerelateerd zijn aan de druk wanneer gewrichtsvlakken dicht naar elkaar toe komen. Overstrekken, en daarmee bindweefsel overmatig onder druk zetten, kan ook een gevolg zijn.

Type II: Flexie-type

Welk rugtype ben jij: Flexie type

Bij het Flexie-type horen de volgende kenmerken:

 • De schouders “rollen” vaak naar voren
 • Het hoofd staat naar voren en de nek is opgestrekt
 • Bovenrug is gerond
 • Onderrug is afgevlakt, of zelfs rond
 • Er is “geen kont!”
 • Knieën zijn gebogen

De Flexie-types zijn vaak de mensen met een kantoorbaan. Het werken achter een bureau lokt je lichaam makkelijk naar deze houding toe. Voornamelijk als je niet bewust bent van je houding. Deze gewoonte wordt vervolgens mee genomen naar de auto en naar huis, waar de “werkhouding” doorgezet wordt naar de “bankhouding”.

Deze, vaak passieve, houding kan een negatieve invloed hebben op de gewrichtsbanden, die de wervels bij elkaar houden Ook de tussenwervelschijven kunnen er flink onder lijden. Doordat er weinig actieve ondersteuning is van de spieren, komt bijna alle kracht direct terecht op de zogenaamde “passieve structuren” zoals de gewrichten, ligamenten en het kraakbeen.

Hernia’s en instabiliteit problematiek zijn veel geziene klachten bij dit patroon.

Welk Rug type heb jij?

Bij welk patroon pas jij het beste? Zodra je dit weet kun je beginnen met het in balans brengen van je houding door gerichte oefeningen.

Laat onder dit artikel een bericht voor me achter welk rug type jij bent en welke klachten jij mogelijk ervaart!

En mocht de 3xR methode jou nog niet bekend in de oren klinken, schrijf je dan in voor de gratis Foamrol Gids en dan zal ik je stap voor stap de 3xR methode uitleggen!

 

 

(Let op: Het gebruik van de informatie of materialen verkregen via Physio101 is volledig op eigen risico. Het is de verantwoordelijkheid van iedere gebruiker om ervoor te zorgen dat de informatie, materialen en producten die beschikbaar worden gesteld via Physio101 voldoen aan de diens persoonlijke vereisten / behoeften. In het geval van bestaande of langdurige specifieke klachten adviseren wij eerst een medisch professional te raadplegen. )

4 thoughts on “Welk Rug-type ben jij?

 1. Dina zegt:

  Hallo , ik ben het flexie type, duidelijk, ik sta zelfs nog meer met de rug voorover, i.v.m. pijn. Aantal jaren geleden ( 11 jaar) hernia -operatie gehad, zenuwpijn in de enkel wel weg, maar later weer pijn gekregen. niet veel beter geworden met lopen. Nu jaren fysio om te stabiliseren, er is niets tegen de pijn te doen, moet de pijn leren de baas te worden….

 2. Dina zegt:

  zie reactie boven.

 3. Mark Chen zegt:

  Waarom is er niks tegen je pijn te doen?

  1. Dina zegt:

   Ik kan wel pijnstillers innemen, maar die helpen niet adequaat, ben er niet zo voor. Neurologisch mankeert mij niets, is uitgebreid getest in ZH. Mijn houding is niet oké, daarom verwachtte ik van de fysio waar ik al jaren ben, dat ze me daar mee zouden helpen, ik moet alleen wat oefeningen doen om het te stabiliseren, weinig rug en buikoefeningen, maar dat gaat niet beter. Alle werkzaamheden ( vb. in huis ) duren langer omdat ik moet stoppen vanwege de pijn.
   Jij leert me dat er wel iets aan te doen is, geeft mij hoop, maar is wel zwaar voor mij, omdat ik al jaren dit niet gedaan heb. Intussen ben ik naar een andere fysio geweest die mijn bekken heeft rechtgezet op een plaat, ik loop weer rechtop, ik waggel niet meer, langzamerhand moet ik ook oefeningen doen van haar die op jouw oefeningen lijken, ik ben wel op de goede weg. Mijn probleem is dat ik na een tijdje lopen of werk doe, staand, last krijg van mijn piriformis-spier en de gluteus-spier. Ik ben blij als iemand me dingen uit kan leggen hoe het werkt zoals jij , alvast bedankt voor alle mails die ik krijg van jou. Ik ben niet op Facebook, vandaar dat ik dit bericht ook niet eerder heb gezien, gr, Dina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *