Al sinds mijn eerste weken in Phnom Penh was ik benieuwd naar de traditionele geneeswijzen in Cambodja. Ik zag regelmatig locals rondlopen met een ontbloot bovenlichaam met felrode strepen die volledig van de ruggegraat tot aan de armen liepen. Ook zag ik mensen met wat leek op enorme zuigzoenen op hun rug, soms wel 15 of 20. Het zag er pijnlijk uit maar ik was alsnog geïnteresseerd.

Na een aantal keer rondvragen in restaurantjes waar ik regelmatig kwam had ik nog geen succes. Leg maar eens met een dubbele taal barriere uit dat je iemand met een soort zuigzoenen op zijn rug hebt gezien en je dat je wilt weten waar dat voor is en het zelf ook wel wil proberen…

Toen er laatst een patiënt van een collega in de wachtkamer zat en ik de welbekende strepen herkende op zijn armen greep ik mijn kans. Mijn receptioniste wist me meteen te vertellen dat het ging om Kos Kyal (Uitgesproken =Koh Ktjal), een geneeswijze die vrij vertaald “het schrapen van de wind” betekent. Dit komt van de gedachte dat het vatten van “een koudje”, te maken heeft met het vatten van “de wind”.

Ze vertelde me ook direct dat ik het niet zomaar kon laten doen. Je hoort ziek of onwel te zijn –een kater telt ook heb ik me laten vertellen– om het juiste effect van de behandeling te kunnen krijgen. Het duurde even maar de afgelopen twee dagen voelde ik een forse verkoudheid opkomen. Ik was er dus technisch gezien klaar voor.

Op dat moment stond er direct iemand (de bewaker van de kliniek) handjes wrijvend klaar om mij even onder handen te nemen. Waar ik overigens, op dat moment met mijn gevoel van zijn, veel minder zin in had.

De behandeling kan op meerdere manieren uitgevoerd worden. Maar vrijwel altijd wordt er gebruik gemaakt van een hard voorwerp zoals een munt, en een smeermiddel voor op de huid. In mijn geval tijgerbalsem en de dop ervan.

Resultaten van 15 minuten Coining - Pijnlijk!Na het aanbrengen van de balsem wordt je lichaam met korte, krachtige stroken bewerkt totdat de huid reageert en rood wordt. Deze lijnen volgen de meridianen uit de traditionele Chinese geneeswijze. Hoe heftiger de reactie van de huid, hoe meer “effect” de behandeling zou moeten hebben.

De algemene gedachte is dat door de behandeling, slechte elementen en overmatige warmte het lichaam kunnen verlaten. Daarnaast werkt het bevorderend voor de doorbloeding en het genezingsproces.

 Het enige dat ik op dit moment kan zeggen is dat ik ENORM blij was toen ik hoorde dat ik klaar was. Direct na het stoppen van de behandeling voelde ik me dus héél even héél goed. Voor de rest damp ik vooral van de tijgerbalsem en het zweet wat van me af gutste tijdens de behandeling. We zullen moeten zien hoe ik me de aankomende dagen ga voelen.

Conclusie:

Pijn: 7/10
Effect: 4/10
Prijs: Gratis (5000 riel, oftewel $1.25 als je het bij een officiële plek laat doen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *